Hoe mild zijn voor jezelf een life-changer kan zijn

Hoe mild zijn voor jezelf een life-changer kan zijn
2 juni 2017 Marleen Birkhoff

Soul hack #2: Mildheid

In een wereld waar veel nadruk ligt op presteren, efficiënt werken en resultaten boeken kan het soms zo zijn dat mild-zijn-voor-jezelf het laatste is waar je aan denkt..

De druk bij jezelf hooghouden en jezelf bekritiseren als het niet goed genoeg is, voelt goed en verantwoord. Je wilt in je werk je commitment tonen en je kwaliteiten laten zien. Het is ook gebleken dat een lichte vorm van stress en druk bevorderlijk is voor je prestaties.. Maar negatieve zelfkritiek heeft het absolute omgekeerde effect.

Gezonde zelfanalyse is helpend en is zelfs van belang voor persoonlijke groei, maar zelfkritiek is geen zelfanalyse. Door bij jezelf te blijven hameren op wat er de volgende keer beter moet gaan, ontstaat op den duur een negatief zelfbeeld. Het merkwaardige is dat mensen veel negatieve kritiek van anderen vaak niet accepteren, maar wel van zichzelf. Stel dat iemand in je omgeving op alles wat je doet negatieve kritiek heeft? Tolereer je dat?

De zelfkritiek-strategie die we door het leven heen ontwikkelen gebruiken we om de kritiek van anderen voor te zijn, door onszelf zo perfect mogelijk te doen voorkomen.

Door je fouten te analyseren, beredeneren en jezelf hiervoor in je hoofd te bestraffen ga je niet beter presteren. Helemaal geen zelfkritiek is onmogelijk; zelfontwikkeling door te leren van ervaringen is natuurlijk heel nuttig. Maar probeer eens in plaats van beredeneerde zelfkritiek, de emotie die hierbij komt kijken niet weg te duwen. Bouw een moment van rust in tijdens je werk of thuis en laat deze gevoelens er even zijn zonder er iets mee te moeten. Door emoties te ‘doorvoelen’ ontstaat er rust en ruimte in je hoofd. Dit is effectiever dan welke contemplatie dan ook.

‘mildheid is functioneler dan zelfkritiek’

Het niet wegduwen van je emoties is iets wat je kunt leren. Door iedere dag een moment van rust te nemen en gevoelens van verdriet en boosheid zonder oordeel aan je voorbij te laten gaan ontstaat er een nieuwe vorm van mildheid naar jezelf. Deze mildheid is functioneler dan zelfkritiek en hierdoor kom je lichter in het leven te staan.

Wil je ook lichter in het leven komen staan? Vraag dan een vrijblijvende workout aan, waarin meditatie centraal staat. Kijk hier voor alle info.

Marleen Birkhoff
marleen@thesoulgym.work

Bronnen:
Een beetje stress is juist goed, zo bewijzen 8 onderzoeken, 2014, Lilian Polderman mt.nl
Verslaafd aan liefde, de weg naar zelfacceptatie en geluk in relaties, 2009, Jan Geurtz

Marleen Birkhoff is oprichter van The Soul Gym at Work en is afgestudeerd op het onderwerp geluk.