Hoe dankbaarheid zorgt voor een positieve mindset en meer geluk – in 3 dagelijkse routines

Hoe dankbaarheid zorgt voor een positieve mindset en meer geluk – in 3 dagelijkse routines
24 november 2017 Marleen Birkhoff

Soul hack #3: Dankbaar zijn

Dankbaarheid lijkt vooral iets te zijn wat ons overkomt tijdens bijzondere momenten. Maar dankbaarheid kan ook moeilijke relaties, stressvolle situaties en pijnlijke momenten in je leven verzachten en zelfs verbeteren. Count your blessings is niet alleen een inspirerende quote, maar dankbaarheid is bewezen effectief om je gelukkiger te voelen. Volgens psychologe en ‘geluksprofessor’ Sonja Lyubomirsky is dankbaarheid een van de belangrijkste strategieën om je geluksniveau te verhogen.

In haar boek ‘De maakbaarheid van het geluk’ geeft ze een aantal redenen waarom dankbaar zijn zo goed werkt voor je geluk. Je wordt bijvoorbeeld minder materialistisch, omdat je sneller blij bent met wat je al hebt. Je vergelijkt jezelf minder snel met anderen en je hebt minder last van negatieve emoties – het is immers moeilijk om ergens boos over te blijven, als je dankbaar bent voor andere dingen. En het allermooiste is; dankbaarheid is misschien wel de geluksstrategie die het meest voorspoedig effect heeft op je leven. Je kunt dankbaarheid trainen, door de volgende 3 routines in je leven toe te passen.

MET DEZE 3 DAGELIJKSE ROUTINES TRAIN JE JEZELF IN DANKBAARHEID:

1. BEGIN DE DAG DANKBAAR

Door elke dag een korte dankbaarheidsmeditatie te doen als je net wakker bent kun je jouw perceptie van een stressvolle situatie of een moeilijke relatie veranderen en deze met meer afstand en positiviteit benaderen.

Meditatie:
Begin de dag met dit moment voor jezelf; Ga zitten en zet twee voeten op de grond. Sluit je ogen en leg een hand op je borst en een op je buik zodat je makkelijk met je aandacht naar binnen kunt keren en neem je ademhaling waar. Adem drie keer goed in en rustig weer uit. Neem waar tot waar de adem komt. Borst, middenrif, buik. En laat alles waar je dankbaar voor bent, de revue passeren. Adem diep in en langzaam uit. Bekijk de wereld en de mensen om je heen vandaag vanuit deze blik..

2. UIT JE DANKBAARHEID

‘Dankbaar zijn en het niet zeggen, dat is zoiets als een cadeautje mooi inpakken en het níet geven’,  is een prachtige uitspraak die wordt toegeschreven aan William Arthur Ward (Amerikaanse schrijver en dichter, geboren 1921). Geniet je ergens van, ben je ergens blij mee, vind je iets mooi? Vertel het of voor nog veel meer effect: schrijf een bedankbriefje. Bedank die gene voor iets waar je ontzettend blij mee bent. 

3. HOUD BIJ WAARVOOR JE DANKBAAR BENT

Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Dat kan op je mobiel, maar een notitieboekje naast je bed werkt nog beter. Begin met ‘Ik ben dankbaar voor…’  en vul het verder in. Een zin of een woord is al goed, je kunt het eventueel aanvullen met een zinnetje over waarom je dankbaar bent. Kost maar een minuutje, doe het iedere ochtend – tot het net zo vanzelfsprekend is als je tanden poetsen.

OVERVLOED

Naarmate je vaker dankbaar bent, bedenk je steeds meer dingen om dankbaar voor te zijn. Dat geeft een gevoel van overvloed. Zoals je door te piekeren problemen erger maakt, werkt het hier omgekeerd.

Het effect merk je na een tijdje. Door je te focussen op dankbaarheid, bouw je aan een emotionele reserve voor als het tegenzit. Je krijgt meer oog voor wat er wél goed gaat, voor de mooie en fijne dingen. Je leert, te midden van alles wat je nog wilt verbeteren, om ook blij te zijn met wat er nu is, met wat je hebt en wie je bent. En dat is op zichzelf al iets om dankbaar voor te zijn.

Marleen Birkhoff
marleen@thesoulgym.work

Tijdens onze workouts werk je aan het ontwikkelen van een positieve mindset door onder andere meditatie. Wil je ook een workout meemaken in jouw organisatie? Vraag deze vrijblijvend aan en we komen bij je langs.

Bronnen:
Waarom dankbaarheid gelukkig maakt, Anne Wesseling  Happinez.nl
De maakbaarheid van het geluk, Sonja Lyubomirsky, (uitgeverij Archipel)


Marleen Birkhoff is oprichter van The Soul Gym at work en is afgestudeerd op het onderwerp geluk.