Hoe je je brein kunt trainen positiever te zijn

Hoe je je brein kunt trainen positiever te zijn
25 oktober 2018 Marleen Birkhoff

Soul hack #4: Optimisme

Optimisme helpt je niet alleen om je leven en gebeurtenissen positiever te zien, het versterkt ook je gevoel van vertrouwen en van hoop. Het zorgt voor emotionele veerkracht bij tegenspoed, het vergroot je creatief oplossingsvermogen en het vergroot je doorzettingsvermogen. Genoeg reden dus om optimistisch te zijn?

Als optimisme zo goed voor ons is, waarom is dit dan niet zo makkelijk?

We zijn als mens geëvolueerd om overgevoelig te zijn voor gevaren en om positieve ervaringen te minimaliseren. Om te kunnen overleven was een focus op gevaar essentieel. Dus hoewel positieve ervaringen voor een prettig gevoel zorgden, ontstonden er geen problemen als we ze vergaten, in tegenstelling tot bij bedreigende ervaringen. Bij een negatieve ervaring, zelfs voor een fractie van een seconde, zullen onze hersenen dit vasthouden. Als we iets positiefs ervaren -zelfs voor een veel langere periode- wordt dit minder goed vastgehouden door ons brein. Zoals neuropsycholoog Rick Hanson het zegt, zijn onze hersenen zijn geëvolueerd om klitteband te zijn voor negatieve informatie en teflon voor positieve informatie.

Eerder werd gedacht dat er na de vroege kindertijd geen nieuwe hersencellen werden gevormd. Sinds de jaren negentig hebben onderzoeken echter aangetoond dat het brein gedurende je hele leven nieuwe neuronen genereert.

Onze hersenen reorganiseren onze neuronen in reactie op nieuwe stimuli.

Onze hersenen passen zich continu aan en reorganiseren onze neuronen in reactie op nieuwe stimuli en nieuwe omgevingen. Het vermogen van onze hersenen om steeds nieuwe neuronen en nieuwe verbindingen te vormen, betekent dat onze hersenen beïnvloed kunnen worden door onze eigen acties. Het betekent dat we ons brein kunnen trainen om optimistischer te zijn, op dezelfde manier waarop we onze spieren kunnen trainen om sterker te worden.

Vijf technieken om je optimisme op te bouwen

1. BEWUSTWORDING

Vanwege onze negativiteitsbias richten we ons op slechte ervaringen. Door je hiervan bewust te zijn op het moment dat dit gebeurd, kun je je beter hiervan loslaten in plaats van je hierdoor mee te laten slepen.

2. POSITIEVE GEWAARWORDING

Hanson suggereert dat, wanneer er positieve dingen gebeuren, we hier opzettelijk genoeg onze aandacht naartoe moeten brengen om onze negativiteitsbias te overwinnen. Probeer bij een positief moment je hier 20-30 seconden bewust van te zijn, waardoor deze herinnering beter wordt opgeslagen. En vergeet natuurlijk ook niet te genieten, dit zorgt ervoor dat je deze ervaring beter onthoudt. 

3. VISUALISEER DE BEST MOGELIJKE TOEKOMST VOOR JEZELF

Het is bewezen dat het visualiseren van een positieve toekomst het optimisme vergroot. Stel je in tien minuten de best mogelijke toekomst voor jezelf voor (Think big:). Visualiseer dit toekomstbeeld in zo veel mogelijk details. Concentreer je hierop, vertel erover, schrijf erover en druk het uit door beweging of visualiseer het letterlijk op papier.

Visualiseer de best mogelijke toekomst voor jezelf

 

4. HOUD BIJ WAARVOOR JE DANKBAAR BENT

Door je dankbaar te voelen vergroot je optimisme. Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Dat kan op je mobiel, maar een notitieboekje naast je bed werkt nog beter. Begin met ‘Ik ben dankbaar voor…’  en vul het verder in. Een zin of een woord is al goed, je kunt het eventueel aanvullen met een zinnetje over waarom je dankbaar bent. Door een dankbaarheidsdagboek bij te houden train je je hersenen om op het positieve te focussen.

5. DOE EEN FYSIEKE OEFENING

Fysieke inspanning, is een bewezen optimisme-booster, hoewel de exacte reden niet bekend is. Het kan de verhoogde hoeveelheid serotonine zijn of het toegenomen gevoel van voldoening en zelfrespect. Of de invloed van nieuw aangelegde neuronen door regelmatig te bewegen. Wat de oorzaak ook is; door je lichaam intensief of mild te bewegen, versterk je het gevoel van optimisme.

Geef je optimisme een boost

Optimisme roept vertrouwen op bij anderen en het stimuleert creatieve probleemoplossing. Met meer optimisme is er minder plek voor piekeren en overdenken en meer ruimte voor ontspanning en het aangaan van uitdagingen. Mensen die niet alleen de goede kant van alles zien maar ook obstakels herkennen en hier ontspannen mee omgaan, blijven het meest optimistisch op de lange termijn.

Marleen Birkhoff
marleen@thesoulgym.work

Tijdens onze workouts stimuleren we een positieve mindset, door stress los te laten en door de inzet van meditatie. Wil je ook optimisme trainen? Vraag een vrijblijvende workout aan in jouw organisatie. 

 

Bronnen:
Five Ways to Build Grounded Optimism, Sally Bolger upliftconnect.com
De maakbaarheid van het geluk, Sonja Lyubomirsky, (uitgeverij Archipel)

Marleen Birkhoff is oprichter van The Soul Gym at Work en is afgestudeerd op het onderwerp geluk.