Nog te druk om te mediteren? Besteed er dan juist meer tijd aan

Nog te druk om te mediteren? Besteed er dan juist meer tijd aan
19 mei 2017 Marleen Birkhoff

Soul hack: Meditatie

Tijdens het schrijven van mijn thesis rondom geluk kwam steeds naar voren uit het literatuuronderzoek dat ik deed, dat mediteren een groot effect heeft op je geluksgevoel. Toen; nog geen kinderen, een fulltime baan en daarnaast een master studie vond dat onderzoek interessant voor mijn studie maar er iets in het dagelijks leven mee doen? Ik geloofde in hard werken, ambitie en gaan voor wat je wil. Dan heb je geen tijd voor meditatie, punt.

Nu moet ik toegeven dat er toch wat is veranderd; ik zie de risico’s van constante werkdruk in en het effect wat stress op je lichaam kan hebben. En ik heb zeker rust leren waarderen sinds de komst van 2 kinderen. Dus pas jaren na mijn onderzoek ben ik meditatie effectief gaan opnemen in mijn dagelijkse routines.

‘Elke dag een halfuur meditatie is onontbeerlijk, behalve als je het druk hebt. Dan is een heel uur nodig.’ Sint Franciscus van Sales, 1567-1622

Het opstapelende bewijs van het effect van meditatie is dan ook lastig te negeren; Zo blijkt uit studies dat meditatie je minder gestrest maakt, zorgt voor een heldere geest en je besluitvaardigheid verbetert. Meditatie wordt ingezet om atleten beter te laten presteren, voor militairen en wordt sinds enige tijd bij scholen ingezet om kinderen te helpen focussen. Door de toegenomen populariteit van meditatie is ook het onderzoek op dit gebied de laatste jaren nog verder toegenomen, zo blijkt wat de langdurige effecten zijn. Zoals dat je gevoel van zelf-controle wordt verhoogd bij vaker mediteren en het gemak waarmee je nieuwe informatie kunt opnemen.

Bron foto: Uplift connect

Uit studies blijkt verder dat symptomen van depressie, angst en stress worden verlicht. Maar ook meer kunnen genieten van het huidige moment en een groter gevoel van empathie zijn effecten van een langdurige periode met regelmatige meditatie. Maar nog belangrijker dan al dit onderzoek; wat zou meditatie voor je persoonlijk kunnen betekenen? Als het al effect heeft op een van bovenstaande gebieden is het een ongelooflijke winst voor je leven. En het mooie is dat je meditatie vrij makkelijk kunt leren; bouw het op van 5 minuten per dag naar een half uur en ontdek de benefits.

De meditatie essentials

Breath

Maak jezelf bewust van je adem en het ritme van je adem –ook perfect als de-stresser in slechts een paar minuten op je werk-

Senses

Maak jezelf bewust van je omgeving; de geluiden, de geuren, wat zie je, wat voel en wat proef je.

Gedachten

Wordt je bewust van je gedachten, laat ze toe en laat ze weer gaan

Discomfort

Scan je lichaam en geef aandacht aan de plaatsen van pijn of ongemak. Sta er even bij stil en weet dat dit er ook is zonder er iets aan te willen veranderen.

In het nu

Wordt je volledig bewust van je omgeving, accepteer de huidige staat van je lichaam, je geest en je adem. Er is geen andere plek of ander moment waarin je hoeft te zijn, behalve in het hier en nu.

Wil je meditatie onderdeel van je leven maken, maar weet je nog niet goed hoe? Vraag dan een vrijblijvende workout aan in jouw organisatie. In onze workouts staat meditatie centraal en leer je meer relaxed in het leven te staan. Kijk hier voor alle info.

Marleen Birkhoff
marleen@thesoulgym.work

Bronnen:

De maakbaarheid van het geluk, 2008, Sonja Lyubomirsky
How meditation can reshape your brain, Liss Caldwell 2016 upliftconnect.com